Atölye: “Üstün Potansiyelli Bir Çocuğum Var: Peki Şimdi Ne Olacak??”
Süre: 90-Dk.
Kontenjan:
Atölyenin İçeriği:
Üstün potansiyelli bir çocuğa sahip olmak kendi içinde birçok belirsiz durum ve endişe barındırır. Çünkü bu gruptaki çocuklar duygusal, sosyal ve eğitsel ihtiyaçları açısından, ortalama zekaya sahip çocuklardan farklıdırlar. Bu farklılık onların akranlarıyla ve ebeveynleriyle ve hatta öğretmenleriyle iletişim kurmalarını zorlaştırabilir. Bu zorlanma ile mutsuz bir çocukluk ve mutsuz bir ergenlik süreci geçirme tehlikesi ile karşı karşıya kalabilirler. Üstün potansiyelli bireyin gerçek ihtiyacı hem kendi farklılıklarının anlaşıldığı bir ortam hem de onu anlayacak arkadaş ve yetişkinlerdir. Fakat bu ihtiyacın ne kadar karşılandığı sorgulanabilir. Üstün potansiyelli çocuklar psikolojik ve sosyal anlamda sorun yaşadığında elbette profesyonellerden destek alınabilir. Ancak onlarla sürekli beraber olan ebeveynlerinin ve öğretmenlerinin; bu farklılıklardan haberdar olması ve yaşadıkları farklılıklara nasıl tepkiler vereceklerini öğrenmeleri, karşı karşıya kaldıkları tehlikeyi azaltabilir. Bu atölyede, çeşitli grup etkinlikleri ile ebeveynlere ve öğretmenlere sözü geçen gelişimsel farkılıklar farkettirilip, bu farklılıklarla nasıl başedecekleri konusunda bilgiler verilecektir. Genellikle aileler normların dışında olan çocuklarıyla yaşadıkları iletişim problemlerinde de zorlandıklarından, yine bu çalışmada üstünlerin yaş dönemlerine göre yaşayacakları ve yaşatacakları iletişim problemlerine değinilecek ve daha sağlıklı ve mutlu çocuk yetiştirmenin ipuçları üzerinde durulacaktır. Atölye esnasında çeşitli grup etkinlikleri ve oyunlar kullanılacaktır.
Atölye Katılımcıları
- Özel Yetenekli / Üstün Zekalı veya Üstün Potansiyelli tanısı almış çocuğa sahip anne ve babalar, Sınıflarında tanılı öğrencisi olan Öğretmenler
Dr. Ayça Köksal Konik:
Lisans eğitimini 2000 yılında İstanbul Üniversitesi Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümünde bitiren Ayça (Köksal) KONİK, Yüksek Lisans ve Doktora Eğitimini de aynı üniversitenin ‘Eğitimde Psikolojik Hizmetler A.B.D.’ programında tamamlamıştır.
Bilimsel çalışma alanları, ‘Üstün Zekâlı ve Yetenekli Çocukların Eğitimi ve Duygusal-Sosyal Problemleri, Aile Danışmanlığı, Bireysel Danışmanlık ve Duygusal Zekâ’ üzerinedir.
İstanbul Üniversitesi’nde halen Lisans, Yüksek Lisans ve Doktora Programlarında üstün zekâlılar üzerine ders vermeye devam eden Ayça (Köksal) KONİK ’in bu konularda yayınlanmış makale ve bildirileri bulunmaktadır.