Atölye: Alzheimerda Müzik Terapi ve Müzik Uygulamaları!
Süre: — Dk.
Kontenjan: 15 Kişi
Hedef Kitle: Müzikterap ve demans hakkında bilgi almak isteyen herkes için
Atölye İçeriği: Bu atölyenin içerisinde müzikal uygulamaların Alzheimer hastalarında nasıl bir etkisi olabileceğini paylaşacağız. Çağımızda artan Alzheimer hastalığı günlük hayatımız içerisinde büyük bir etkisi olabiliyor. Müzik terapi ve müzik uygulamalar ile beynimizi aktif tutup bu hastalığı önlemek mümkün mü? Rahatsız olan bireyler için müzik uygulamalarının ve müzik terapinin ne faydası olabilir? Dünya çapında uygulanan MIDDEL-projesinde ve Türkiye’de prof. Dr. Burçin Uçaner Çifdalöz tarafından yürütülen proje demans ve depresif semptomlar yaşayan insanlar için hangi deneyimler paylaşıldı? Bütün cevapları Hollanda’da doğumlu Türk müzik terapisti Yeşim Saltık tarafından paylaşılacaktır. Bu atölye sadece dinlemek için değildir aktif katılımda bulunmanız istenecektir. Atölye katılım için müzikal yetenek gerekli değildir, istek yeterlidir.
Prof. Dr. Burçin Uçaner Çifdalöz
Erciyes Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bilimleri bölümünden mezun oldu. 2005 yılında Gazi Üniversitesi’nde yüksek lisansını, 2011 yılında doktora eğitimini tamamladı. 2011 yılında yardımcı doçent, 2014 yılında doçent, 2020 yılında profesör oldu. 2006 yılından itibaren müzik terapi çalışmalarına yöneldi. Arjantin, Çin, Yunanistan, İsrail, İtalya, Avusturya ve Türkiye’de Müzik Terapi kongre, çalıştay ve atölye çalışmalarında yer aldı. 2015 yılında Amerika’ya gitti ve Augburg College’da müzik terapi yüksek lisans derslerine katıldı. Ayrıca Minnesota Children’s Hospital (transplantasyon ünitesi, pediatrik onkoloji kliniği, pediatrik yoğun bakım vb.), MacPhail Center for Music ( otistik, down sendromlu, zihinsel engelli çocuk ve yetişkinler vb.), Woodbury Healthcare Center (Alzhemier, parkinson vb.), Good Smaritan Society-Specialty Care Community (Huntinktons, alzhemier, demans, zihinsel engelli, anksiyete vb.), Struthers Parkinson’s Center gibi pekçok hastane, bakım evi, klinik ve merkezlerde çeşitli hasta grupları ile bireysel ve grup müzik terapi çalışmalarında yer aldı.
Sağlık Bakanlığı Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Daire Başkanlığında müzik terapi eğitim ve bilim komisyonunda yer aldı. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Türk Müziği Devlet
Konservatuvarı Müzikoloji Bölüm Başkanlığı görevini sürdürmektedir. Ayrıca 2014 yılında Müzik Terapi Derneği’ni kurmuştur. Halen Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Türk Müziği Devlet
Konservatuvarı Müzikoloji Bölüm Başkanlığı ve Müzik Terapi Derneği başkanlığı görevini yürütmektedir.
Yeşim Saltık
İlk Türk-Hollanda kökenli bir müzik terapist ve girişimcidir.
2018 yılında ArtEZ Konservatuar Enschede’de müzik terapi lisansını tamamlamıştır.
Mezun olduktan sonra doğrudan Hollanda’da bulunan çeşitli yaşlı bakım evlerinde müzik terapisti olarak çalışmaya başlamıştır.
2018 yılında çıkan ilk kitabı ‘Müzik Ruhun Gıdasıdır’ demans hastalığından rahatsız olan Türk gürbetçiler için yaptığı müzik terapi seanslarından ve bilimsel araştırmalardan esinlenmiştir.
Amacı, farklı kültürel geçmişlere sahip olan insanlarında müzik terapiyi bir tedavi yöntemi olarak sunmak. Ayrıca anlamlı bağlantılar kurmaya çalışıp kalbe dokunan müziği paylaşmayı hedefliyor ve kendi Türk kökenini ilham kaynağı olarak kullanıyor. Bu sayede her kökenden gelen insanları birleştirmeyi umuyor.
Prof. Dr. Burçin Uçaner tarafından Ankara’da yönetilen MIDDEL proje Türkiye ekibine Hollanda’dan müzik terapi ve demans konusunda eğitim, süpervizörlük ve müzik terapist olarak destek vermiştir. Farklı medyada yer alıp Türkiye’de ve Hollanda’da müzik terapinin gelişiminde katkıda bulunmaya çalışmıştır.
2022 yılında ArtEZ Konservatuarda müzik terapi lisans bölümünün eğitim kadrosunda yer alıp görevini sürdürmektedir. Günlük yaşamında hala müzik terapist olarak çalışmaktadır.